Maisto produktai – kas naudinga, o kas žalinga jūsų dantims?
Džiaugiamės jūsų aktyviu dalyvavimu žinių burnos sveikatos klausimais gerinimo iniciatyvoje ir kviečiame skaityti ketvirtąjį, paskutinį, mūsų parengtą burnos ligų profilaktikos mokymų straipsnį ir sužinoti, ar dantims kenkia tik cukrus? Ar yra maisto produktų, naudingų dantims?
Ką daryti, kad jūsų mityba būtų kuo palankesnė sveikatai
- Per dieną išgerkite apie 8 stiklines skysčių, geriausia, vandens.
- Rinkitės kuo įvairesnį maistą.
- Valgykite pakankamai vaisių ir daržovių.
- Vartokite liesus produktus, siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.
- Vartokite pakankamai lengvai virškinamų baltymų: vištienos, žuvies.
- Venkite sūraus maisto.
- Valgykite šiltą maistą.
- Valgykite daugiau juodos pilnagrūdės duonos vietoj smulkaus malimo miltų kepinių, pvz. batonų, bandelių.
- Valgykite pakankamai skaidulinių medžiagų turinčių maisto produktų: pilnagrūdžių kepinių, kruopų, daržovių, vaisių.
- Venkite saldžių konditerinių gaminių, kitų saldumynų.
- Venkite saldintų gėrimų: kavos, arbatos, sulčių.
Paslėptas cukrus
Norime atkreipti dėmesį, kad net tie produktai, kurie atrodo ne itin saldūs, yra netinkami dantims. Dažni paslėpto cukraus šaltiniai yra šie:
- įvairūs padažai (pomidorų, majonezo ir kiti),
- saldūs pieno gaminiai (jogurtai, sūreliai, gėrimai),
- arbata ir kava su cukrumi (net jei cukraus joje yra visai nedaug, jis dantų būklę blogina vartojant dažnai),
- miltiniai gaminiai – juose esantys įvairūs angliavandeniai greitai virsta dantį gadinančiais cukrumis,
- įvairūs „sveikais“ laikomi produktai: medus, javainiai, sveikuoliški batonėliai, trapučiai,
- džiovinti vaisiai, ypač jei jie dar papildomai saldinti.
Ar yra dantims tinkamų produktų – tikrai taip!
- Dantims nekenkia daržovės, vaisiai, riešutai, žalia ir juoda arbata, mėsa, žuvis, kiaušiniai, nesaldūs pieno produktai, sėklos.
- Sūris – vienas idealiausių produktų dantims, jis gali paskatinti danties audinius remineralizuotis, „sveikti“.
- Vanduo – apvalo dantis, praskiedžia jiems kenksmingus cukrus, gausina seilių išsiskyrimą bei būtinas visoms organizmo funkcijoms.
- Daržovės – puikus pasirinkimas: jos turtingos vitaminais ir mineralais, o savo rūpia tekstūra prisideda prie natūralaus dantų apsivalymo.
Įsiminkite:
- Šviežius vaisius ir uogas, kurie turi natūralaus cukraus, bet kartu ir daug naudingų sveikatai medžiagų, valgykite kasdien, tačiau patartina juos vartoti natūraliu pavidalu, o ne apdorotus, konservuotus ar sutrintus į įvairius kokteilius ar glotnučius. Nerekomenduojame padauginti ir džiovintų vaisių, jie dažnai būna papildomai saldinti.
- Produktus, turinčius pridėtinio cukraus, reikėtų valgyti ne kiekvieną dieną.
- Jei nesaldžių produktų etiketėse randate šiuos ingredientus: dekstrozę, kukurūzų sirupą, melasą, agavos sirupą, invertuotą cukrų, maltodekstriną, tokius produktus vartokite saikingai, nes jie visi skatina ėduonies išsivystymą. Šios sudėtinės dalys dažnos įvairiuose pusfabrikačiuose, padažuose, greitame maiste.
- Tiek šaukštelis medaus, tiek šaukštelis cukraus arbatoje vienodai kenksmingas dantims.
- Net ir nedideli cukrų kiekiai yra kenksmingi dantims, jei vartojami dažnai. Pavyzdžiui, net šiek tiek saldinta kava ar arbata, jau nekalbant apie gaiviuosius gėrimus, yra kenksminga dantims.
- Norint išvengti dantų ėduonies, svarbiausia yra cukrų vartojimo dažnis. Itin kenksminga, jei cukraus turintis maistas į burną periodiškai patenka ne kartą per dieną, pavyzdžiui, mėgstant užkandžiauti ar vis gurkšnoti saldintą arbatą, kavą. Tarp valgių rekomenduojame daryti 3 valandų pertraukas, todėl dantų sveikatos atžvilgiu saugu valgyti ne dažniau kaip 5-6 kartus per dieną.
- Saugiau valgyti cukrų turintį maistą kartu su kitais maisto produktais. Pavyzdžiui, rinktis desertą iškart po pagrindinio patiekalo yra geriau nei jį valgyti atskirai.
- Užkandžiams nevertėtų rinktis angliavandenių turinčio, lipnaus maisto, pavyzdžiui, įvairių duoniukų, trapučių, riestainių, kitų miltinių gaminių.
- Užkandžiams verta rinktis: sūrį – jis padeda stiprinti danties audinį, daržovių lazdeles, riešutus.
DABAR JAU ŽINOTE
- Subalansuota ir įvairi mityba itin svarbi užtikrinant gerą burnos sveikatą.
- Būtina valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių bei pakankamai baltymų – vištienos, žuvies.
- Vaisius valgykite šviežius, nes visos kitos jų alternatyvos – džiovinti, konservuoti ar į glotnučius sutrinti vaisiai yra ženkliai kenksmingesni dantims.
- Saugokitės pridėtinio cukraus, kurio yra net ir nesaldžiuose produktuose, ypač įvairiuose padažuose, pusfabrikačiuose, duonos produktuose, greitame maiste.
- Dantų sveikatai svarbus saldžių produktų vartojimo dažnis.
- Užkandžiams rinkitės sūrį, daržoves, o venkite įvairių miltinių gaminių.
- Net ir šiek tiek saldinti gėrimai (arbata, kava) yra kenksmingi dantims, ypač jei gurkšnojami ne kartą per dieną.
Tai buvo paskutinis straipsnis mūsų odontologinių ligų profilaktikos mokymuose. Tikimės, kad gautos žinios Jums leis patikimai rūpintis savo burnos sveikata ir išvengti odontologinių problemų nėštumo metu ir po jo.